The Sun: Un grup de români fură crapi din iazuri şi se laudă cu ei pe Facebook înainte de a-i mânca

Mai mulți români pescuiesc ilegal în Marea Britanie şi se laudă zgomotos cu peştii în postări pe Facebook, potrivit unor pescari britanici furioşi. Pescarii, de la „Royal Forest of Dean Angling Club” more | mai mult»

8 Feb 2018 – Ro-Win Eveniment in Londra

Echipa Ro-WIN alături de invitații săi îți oferă toate informațiile necesare cu privire la programul de finanțare Diaspora Start-Up în România și oportunitățile de parteneriat și antreprenoriat. AGENDA : 18:00 – 18:30 more | mai mult»

Sunday Express. ‘Stop Christmas’ Protestors in Romania tear down festive market in violent clashes with riot police

Protestors began to dismantle the scaffolding and fences for the fair on Victory Square, Bucharest, before being grappled by riot police and pinned to the floor. Demonstrators chanted “We won’t give Victory more | mai mult»

Stand românesc la Târgului Internaţional – World Travel Market (WTM), Londra 2017

În perioada 6-8 noiembrie, la centrul expoziţional Excel, se desfăşoară cea de a 37-a ediţie a Târgului Internaţional – World Travel Market (WTM), Londra 2017. România este prezentă la această ediţie cu more | mai mult»

Un vasluian găsit beat şi cu ochii vineţi într-o curte din Londra spune că nu-şi aduce aminte cum a ajuns în Anglia

Un cetăţean originar din judeţul Vaslui ar fi ajuns la o unitate spitalicească din Anglia după ce a fost găsit beat şi bătut în curtea unor englezi. Mihai Danciu este originar dintr-un more | mai mult»

Marea Britanie se angajează să ofere suport financiar în valoare de 4 miliarde de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii britanici și pe importatorii români să își intensifice schimburile comerciale.

Pentru prima dată, aceste fonduri vor fi acordate în lei, a anunțat un comunicat al Ambasadei Marii Britanii la București, care îl citează pe ministrul secretar de stat britanic pentru Comerț Greg more | mai mult»

Panică în Birmingham: Un bărbat înarmat cu un cuțit a încercat să atace mai multe persoane

Poliția din Birmingham a arestat vineri un bărbat care a încercat să atace mai multe persoane cu un cuțit în centrul orașului britanic, anunță Mirror. Filmări apărute pe rețelele sociale îl arată more | mai mult»

Români la cules de salata în Lincolnshire: … ca și cum problemele societății britanice ar dispărea în mod magic, dacă ar fi mai puțini căpșunari români

Harvesting lettuce in Lincolnshire: ‘… as if society’s woes would magically disappear if only there were fewer Romanians picking strawberries. This Brexit leak shines a light on our collective lunacy about immigration. more | mai mult»

Romania în faliment, acum si în presa britanica. Minister quits after saying Romania can’t afford wages

BUCHAREST, Romania (AP) – Romania’s defense minister has resigned after suggesting there are insufficient funds to pay the salaries of service members and defense ministry employees. Prime Minister Mihai Tudose said Tuesday more | mai mult»

Dragnea, mars afara ! PSD, CIUMA ROSIEEE ! Presa din Marea Britanie : Romania. Protests held in 6 cities over judicial changes

BUCHAREST, Romania (AP) — More than 1,000 people have participated in protests in Romania’s capital and other cities to show opposition to against proposed changes to the judicial system. Demonstrators gathered outside more | mai mult»

Ineptiile lui 2Dose(a se citi „TwoDose”) si ale lui Daddy Dragnea au ajuns în presa din Marea Britanie

Romanian government may cut private pension contributions. BUCHAREST, Aug 25 (Reuters) – Romania was analysing whether to cut contributions to mandatory private pension schemes from next year and redirect some of the more | mai mult»

Amenințarea terorismului islamist va persista în Marea Britanie încă 20-30 de ani, estimează fostul director al MI5

Marea Britanie se va confrunta cu problema terorismului islamist decenii de acum înainte, aceasta fiind o problemă ”pentru o generație”, a estimat fostul director general al serviciului britanic de informații interne MI5, more | mai mult»

Doi frați din Galați fac peste 8 milioane de euro pe an din croissante pe care le vând până în Marea Britanie

Undeva, într-o comună din Galați, în locul care a aparținut odinioară unei crame, se află acum fabrica fraților Emil și Valentin Ancuța, unde sunt „dospite“ aproape cinci milioane de croissante lunar. Dar cum au reușit să facă producție doi TCM-iști cu expe­riență more | mai mult»

Atacuri armate și atentate teroriste în Marea Britanie (cronologie, 2013-2017)

Cel puțin șase persoane au fost ucise la Londra, în seara zilei de 3 mai 2017, într-un atac terorist ce a avut loc în zona Podului Londrei, a informat poliția britanică. Mark more | mai mult»

Competitia intre firmele de transfer de bani , devine nucleara

Firmele de trimis de bani in alte tari,au inceput o lupta interna pentru a castiga o piata care valoreaza in jur de £390 miliarde de lire anual la nivel global. Companiile traditionale more | mai mult»

Marea temere a romanilor care muncesc in Marea Britanie dupa ce UK va parasi oficial UE: „M-a facut sa ma simt inferioara”

Romanii care muncesc in Marea Britanie se tem ca vor fi discriminati, dupa ce Regatul va parasi oficial Uniunea Europeana. Premierul Theresa May a anuntat luni ca va invoca mult mediatizatul Articol more | mai mult»

Avertisment pentru românii din Marea Britanie, după Brexit: Autoritățile române îi îndeamnă să își rezolve actele de ședere

Avertisment pentru românii din Marea Britanie, după Brexit. Aceștia sunt sfătuiți de Ambasada României la Londra să își rezolve problemele legate de ședere, în contextul Brexit-ului, adică să obțină certificatul de înregistrare more | mai mult»

Relatiile comerciale dintre Romania si Marea Britanie nu par afectate de Brexit. Ce a declarat ambasadorul britanic

Brexitul nu pare sa afecteze relatiile comerciale dintre Romania si Marea Britanie. Peste un sfert din hainele care ajung in magazinele noastre provin din Anglia. Si nu vorbim doar de lucuri noi, more | mai mult»

The Guardian, Daily Mail, BBC, TOATA massmedia din UK le arată britanicilor cei 5 viitori pârnăiași ai României

Romania crisis deepens as anti-corruption protest enters fourth day Emergency government decree to decriminalise official misconduct ‘not constitutional’, say key government allies. Protesters hold effigies depicting members of Romania’s leftist Social Democrat more | mai mult»

 

Carte românească la Londra


Institutul Cultural Român de la Londra a organizat un stand românesc şi a invitat câţiva scriitori din ţară, precum şi numeroşi traducători la Târgul de Carte de la Londra.

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc  tradiţionalul London Book Fair. E un Târg de Carte oarecum diferit de cele de la Paris sau Frankfurt, bunăoară, rezervat în principal editorilor, care încheie contracte, dar care cuprinde şi alt fel de evenimente, cum ar fi dezbaterile sau lansările de carte. Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra, aflat la a şaptea participare, a organizat un stand românesc şi a invitat câţiva scriitori din ţară, precum şi numeroşi traducători. Ioana Pârvulescu, laureată în 2013 a Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene, a discutat cu alte două laureate, din Germania şi, respectiv, Finlanda despre literatura din ţările lor şi accesul ei în străinătate, discuţia fiind moderată de cunoscuta ziaristă de la BBC, Rosie Goldsmith.

Traducătorii, români şi englezi, au avut partea lor de dezbateri, moderată de Lilit Thwaites, coordonatorul programului Amazon Crossing. Dorian Branea, directorul ICR Londra, şi Bogdan Popescu, directorul Centrului Naţional al Cărţii, au prezentat instrumentele ICR de susţinere a proiectelor editoriale străine la bursa internaţională a granturilor de profil.  Cum aveam eu însumi o traducere în engleză de acum trei ani a unei culegeri de „Teme“ („French Themes“, translated by Alistair Ian Blyth, University of Plymouth Press), am discutat împreună cu Varujan Vosganian despre ea, în faţa unui public neaşteptat de numeros, dat fiind caracterul Târgului londonez. În aceeaşi seară, în frumoasa clădire din Belgrave Square, care găzduieşte  ICR Londra, am ţinut o conferinţă având ca subiect, fireşte, lectura literară.

Public numeros

 Seara s-a încheiat cu formaţia „Trei parale“, care a cântat muzică de secol XIX românesc, pe versuri de Anton Pann şi alţi autori de folclor urban din epocă. Trebuie să recunosc că n-am avut niciodată, în străinătate, şansa unui public, pe cât de numeros şi de data aceasta, pe atât de interesat. Se pare că la ICR Londra aşa stau lucrurile de fiecare dată. Înainte de a trece la scopul principal pentru care scriu aceste rânduri, aş vrea să precizez că subiectul conferinţei mele n-a fost întâmplător legat de lectură şi aceasta, nu numai pentru că ne aflam, aşa zicând,  pe teritoriul cărţii, dar şi pentru că în ziua a doua urma să inaugurăm un „raion“ de carte în limba română la o librărie din centrul Londrei. O premieră mondială sau, în orice caz, europeană, la care au contribuit ICR Londra şi ambasada României în Marea Britanie. Ambasadorul Ion Jinga a fost, de altfel, prezent la manifestări şi a rostit câte un cuvânt despre importanţa fiecăruia.

European Bookshop din Warwick Street, în apropiere de Piccaddily Circus, este o librărie care, aşa cum o arată numele, vinde carte în mai multe limbi: rusă, franceză, spaniolă, italiană, germană, portugheză şi, de curând, română.

Am aflat, cu această ocazie, că traducerile reprezintă 3% din piaţa britanică de carte, iar cele din literaturile est-europene 1,5%.

Cam 100 de titluri româneşti se aflau în rafturi. Comenzile se pot face pe un site special. Editurile româneşti reprezentate sunt din cele mai cunoscute. În lista pe care am citit-o am remarcat cărţi de la Paralela 45, editură absentă din program, şi nici o carte de la Humanitas, menţionată în program. Am înţeles că au existat obstacole birocratice. Nu ştiu de ce nu mă mir.

Piedici birocratice

E păcat, pentru că strădania ICR şi a ambasadei merită răsplătită altfel. Prezenţa la Londra a lui Mihai Mitrică, directorul executiv al Federaţiei Editorilor din România şi a Adinei Paşca, directoarea Asociaţiei pentru Performanţă (îmi pare rău, dar în română echivalentul englezescului Performance este eveniment, spectacol, expoziţie, nicidecum performanţă!) şi Cultură, care au vernisat expoziţia dedicată celor mai izbutite, sub raport tipografic, cărţi româneşti din 2013, este un indiciu că ICR caută sprijin în lumea editorilor şi a organizatorilor de evenimente tocmai ca să depăşească piedicile birocratice devenite a doua noastră natură.

Cât priveşte interesul englezilor, el pare gata stârnit, judecând după numărul mare de participanţi, la librărie, inclusiv, şi ne permite să ne jucăm cu folos cartea. Nu e un joc de cuvinte. ICR Londra şi-a făcut temeinic lecţiile. Premiera de la European Bookshop îmi dă speranţa că vor exista într-o zi rafturi de carte românească originală şi în alte librării din lume. Voi uita cu greu ora petrecută în librăria domnului Preis din buricul Londrei, alături de colegii noştri, scriitori şi traducători, români şi englezi.

mai mult la :

Carte românească la Londra

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: