Atacuri armate și atentate teroriste în Marea Britanie (cronologie, 2013-2017)

Cel puțin șase persoane au fost ucise la Londra, în seara zilei de 3 mai 2017, într-un atac terorist ce a avut loc în zona Podului Londrei, a informat poliția britanică. Mark Rowley, comandantul serviciilor antiteroriste, a anunțat că poliția a reușit să doboare trei presupuși teroriști în opt minute de la primul apel, transmite Reuters.

Atacatorii au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe pod, apoi au condus până la Borough Market, o piață din apropiere, unde au coborât din vehicul și au înjunghiat la întâmplare trecătorii, până când au fost împușcați mortal de polițiști. Cei trei purtau imitații de veste cu explozivi.

Patruzeci și opt de persoane au fost internate în cinci spitale din Londra, a anunțat, la 4 iunie 2017, Serviciul de ambulanță din capitala britanică, citat de AFP, DPA și Reuters.

Cele mai grave atentate teroriste din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sunt considerate cele de la 7 iulie 2005, când patru atentate sinucigașe, comise simultan în trei rame de metrou și într-un autobuz din Londra, s-au soldat cu 56 de morți și 700 de răniți. Atacurile au fost comise de Mohammad Sidique Khan (30 de ani), Shehzad Tanweer (22 de ani), Hasib Hussain (18 ani) și Germaine Lindsay (19 ani). Cei patru aveau legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida din Pakistan și Afganistan.


Alte atacuri armate și atentate teroriste care au avut loc în Regatul Unit, în perioada 2013-2017:
22 mai 2017 — Un atentat a avut loc la finalul unui concert al cântăreței pop americane Ariana Grande, la Manchester Arena, o sală de concerte cu 21.000 de locuri, în orașul din nord-vestul Angliei. Salman Abedi, un britanic de origine libiană născut în 1994, s-a aruncat în aer la ieșirea de la concertul solistei americane. Atacul, soldat cu 22 de morți și 116 răniți și revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, este cel mai grav din Marea Britanie după atacurile din mijloacele de transport londoneze, din 2005.
22 martie 2017 — Khalid Masood, un britanic de 52 de ani convertit la islam, a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra. După ce a reușit să înjunghie un polițist, a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite. În total, au murit cinci oameni și au fost răniți peste 50. Printre cei decedați, s-a numărat o româncă — grav rănită în ziua atacului, decedată la 7 aprilie. Un alt cetățean român a fost rănit.
16 iunie 2015 —Deputata britanică Jo Cox a fost împușcată mortal, la Birstall, în nordul Angliei, în timpul campaniei electorale pe marginea referendumului privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, din 23 iunie 2016. Campania electorală a fost suspendată pentru două zile. Potrivit Poliției britanice, atacul a fost comis de Thomas Mair, un bărbat de 52 de ani, care a și fost reținut după crima din Birstall. Potrivit AFP, suspectul Thomas Mair ar fi ucis-o pe Jo Cox ca urmare a poziției sale anti-Brexit, acesta fiind și partizan devotat al unei grupări de extremă dreapta.
5 decembrie 2015 —Trei persoane au fost rănite, după ce un bărbat le-a înjunghiat în stația de metrou Leytonstone din Londra. Poliția l-a arestat pe suspect, anunțând că tratează incidentul ca fiind unul „terorist”. În iunie 2016, Muhaydin Mire, în vârstă de 30 de ani, născut în Somalia, a fost găsit vinovat de tentativă de decapitare, inspirată de uciderea, în mai 2013, a soldatului Lee Rigby, în sudul Londrei.
22 mai 2013 —Un soldat britanic pe nume Lee Rigby a murit după ce a fost lovit de o mașină și, ulterior, atacat cu o armă albă în cartierul londonez Woolwich de extremiștii islamiști Michael Adebolajo și Michael Adebowale. La 14 februarie 2014, Michael Adebolajo (29 de ani) a fost condamnat la închisoare pe viață, în timp ce Michael Adebowale (22 de ani) a fost condamnat la 45 de ani de închisoare.
29 aprilie 2013 —Studentul ucrainean Pavlo Lapshyn l-a înjunghiat mortal pe pensionarul musulman Mohammed Saleem (82 de ani), declarând că voia să înceapă un război între rase, conform The Telegraph. Mai mult, la 28 mai, 21 iunie și 12 iulie 2013, făptașul a detonat trei bombe în preajma a trei moschei din zona West Midlands, însă atentatele au eșuat. La 25 octombrie 2013, Pavlo Lapshyn a fost condamnat la 45 de ani de închisoare.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.