Referendum în Scoţia. Viaţa după independenţă: ce se va schimba în Scoţia şi Regatul Unit după vot

0
1325

Dacă 50% plus unu dintre scoţienii cu drept de vot vor decide pe 18 septembrie că vor o ţară independentă, care să nu mai facă parte din Regatul Unit, viaţa se va schimba atât pentru locuitorii noului stat, cât şi pentru britanici, iar Uniunea Europeană şi NATO vor trebui să rezolve o serie de probleme precum aparteneţa noii Scoţii la spaţiul comunitar, mutarea focoaselor nucleare NATO din regiune şi relaţia statului cu monarhia britanică. Cotidianul britanic „The Guardian” analizează cele mai arzătoare „bunuri” de împărţit la „partaj”.

 1. Referendum în Scoţia. Va mai fi Scoţia în UE pe 19 septembrie?
Da. Însă nu va fi atât de simplu sau de uşor pe cât cred scoţienii. Tratatele europene nu prevăd o astfel de situaţie şi, în cel mai fericit caz, Scoţia ar primi statutul de stat candidat la aderarea europeană. Însă întregul proces de integrare va dura ani şi va avea nevoie de acceptul tuturor celorlalte 28 de state comunitare. Spania, Belgia, Franţa şi Italia, care se confruntă cu propriile mişcări separatiste, ar putea obiecta faţă de primirea noii Scoţii în UE. Alex Salmond, premierul Scoţiei şi liderul Partidului Naţional Scoţian – principala forţă separatistă – susţine că toate acestea vor fi rezolvate în 18 luni. Estimarea sa este din cale-afară de optimistă.
Până la urmă însă, politica va învinge disconfortul legal. Va fi foarte dificil pentru Bruxelles să ignore rezultatele unui referendum liber, paşnic, democratic fără a părea antidemocratic. În plus, întregul corp legislativ şi reglementările UE sunt deja implementate în Scoţia, aşa că negocierile ar trebui să fie, până la urmă, line.

2. Referendum în Scoţia. Vor avea britanicii nevoie de paşaport pentru a intra în Scoţia?

Cel mai probabil, nu. Scoţia independentă va rămâne în zona fără vize a Marii Britanii, aşa cum este şi Irlanda. Însă certurile din parlamentul britanic probabil că se vor intensifica pe această temă. În contextul dezbaterii-monstru privind imigraţia în Marea Britanie, parlamentarii de la Londra ar putea încerca să-i ţină pe scoţieni cât mai departe de locurile britanice de muncă. Asta mai ales în contextul în care premierul scoţian a declarat deja că-şi doreşte să atragă cât mai mulţi imigranţi în Scoţia.

 

Referendum în Scoţia. Viaţa după independenţă: ce se va schimba în Scoţia şi Regatul Unit după vot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.