Diplomati si politisti români impreuna cui cei britanici declanseaza Operațiunea Chefornak la Londra, 19 iulie 2013

La data de 19.07.2013, diplomați din cadrul Ambasadei României la Londra, respectiv ofițeri de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au participat la operațiunea Chefornak organizată în comun cu Metropolitan Police Londra, autoritățile locale ale City of Westminster, Home Office – Serviciul de Imigrări precum şi organizația non-guvernamentală Thames Reach specializată în acordare de asistenţă persoanelor fără adăpost.

Scopul principal al acţiunii poliţieneşti a fost îndepărtarea din zona Marble Arch, Park Lane şi Hyde Park, a unui număr de aproximativ 60 de cetăţeni români de etnie romă care ocupau în mod abuziv spaţii publice (spaţii verzi, pasarele subterane, monumente memoriale, intrări în sediile unor magazine etc.). În subsidiar, acţiunea a vizat identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor implicate în activităţi antisociale (furturi, cerşetorie etc.) comise în zona de competenţă a Westminster Police.

Ambasada României la Londra a dezvoltat o cooperare eficientă cu Consiliul local Westminster precum şi cu alte Consilii locale din Londra, iar la 17.07.2013 ambasadorul României în Marea Britanie, Dr. Ion Jinga, a avut o întâlnire la sediul Ambasadei cu dna Nikie Aiken, membru în cabinetul Consiliului Westminster, în responsabilitatea căreia intră protecţia comunităţilor locale. Concluzia acestei întâlniri a fost aceea că românii din Londra se bucură de respectul cetăţenilor britanici şi nu poate fi acceptat ca acest respect să fie umbrit de manifestări antisociale izolate.

Cu prilejul acţiunii menţionate au fost identificate 61 de cetăţeni români de etnie roma, urmând ca în cursul zilei de astăzi, un număr semnificativ dintre aceştia care şi-au exprimat consimţământul de a fi returnaţi, să beneficieze de transport gratuit spre România, organizat de autorităţile britanice.

Ambasada României a furnizat sprijin de specialitate atât pe linie poliţienească, prin intermediul ataşatului de afaceri interne, cât şi pe plan social, prin intermediul atașatului pe probleme de muncă şi afaceri sociale, urmând ca la întoarcerea în România cetăţenilor români să le fie acordată asistenţa necesară de către autorităţile cu competenţe în materie.

Participarea reprezentanților Ambasadei României la Londra la operaţiunea Chefornak a fost apreciată de către autorităţile britanice ca fiind deosebit de utilă, şi face parte dintr-un ansamblu de măsuri conjugate iniţiate de Ambasadă în vederea soluţionării problematicii cetăţenilor români fără adăpost, sau implicaţi în activităţi antisociale.

Din perspectivă operativă, Ambasada, prin Biroul Ataşatului de Afaceri Interne, a intensificat cooperarea cu autorităţile britanice de aplicare a legii, fiind realizate acţiuni comune şi agreate proiecte care vizează inclusiv detaşarea, în perioada următoare, a unui număr de 15 ofiţeri de poliţie români în diverse forme de cooperare, unele dintre acestea cu finanţare europeană.

Ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei a oferit servicii de consiliere privind regimul aplicat cetăţenilor români, condiţiile de şedere şi de muncă în Marea Britanie. Cetăţenii români prezenţi au fost informaţi despre măsurile de sprijin puse la dispoziţie de autorităţile române, în domenii precum ocuparea şi asistenţa socială. 

Implicarea Ambasadei României în această operaţiune se înscrie în acţiunile şi demersurile de cooperare cu partenerii britanici, menite să protejeze imaginea, buna reputaţie şi interesele imensei majorităţi a cetăţenilor români din Marea Britanie care muncesc cinstit, plătesc taxe şi sunt apreciaţi de către angajatorii şi colegii lor britanici. Prin efortul lor onest, ei contribuie, astfel, la dezvoltarea relaţiilor de parteneriat strategic dintre România şi Regatul Unit.

 

sursa : http://londra.mae.ro/local-news/1364

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.